Uføres Landsorganisasjon ULO- hva og hvorfor?

ULO, hva er det, det har jeg ikke hørt om... Ja, det er mange som sier det, og da forteller vi som er med i ULO, mer enn gjerne litt om ULO. Vi er en frivillig organisasjon, som jobber for at uføre skal få et verdig liv, der særlig det økonomiske og sosiale legges vekt på. 
Organisasjonens fulle navn er Uføres Landsorganisasjon ULO, og den ble til for 2 år siden (nærmere bestemt 26 desember 2014), rett før uførereformen var et faktum. Navnet ble foreslått av Randi A. Pettersen, og stemt frem på en facebookgruppe. Gruppen var opprettet- med formål om å samle særlig uføre, men også andre, som ønsket å organisere seg, for å bedre uføres rettigheter her i landet. Vi syntes navnet viste tydelig hva vår organisasjon jobbet for, og i tillegg ga navnet oss mulighet til å bruke forkortelsen ULO i dagligtale. Det ble 7 januar 2015, holdt stiftelsesmøte for ULO, der Trude Sommer, Bente Alnæs Opstad og Laila Sandbekk sto som stiftere. På stiftelsesmøte var også Stig-Ole Skaldebø og Mette Pettersen tilstede.  9 januar 2015, ble ULO registrert i Brønnøysundregistrene, som en sosial velferdsorganisasjon- og fikk tildelt 914 772 079, som organisasjonsnummer.

 

Et annet spørsmål vi opplever å bli stilt av mange, er: Hva har dere gjort for uføre?
Ja, hva har vi gjort- det er ganske mye vi har gjort, selv om det ligger i kortene at den som stiller spørsmålet aller helst vil vi skal vise til en lang liste med saker vi har fått igjennom på Stortinget. Og akkurat det, kan vi nok enda ikke vise så mye til. Men, hvem får egentlig til det, etter 2 års frivillig innsats i en nystarta organisasjon? Ingen antakelig. Men skal vi dvele ved alt vi ikke har gjort, ja da blir veien til målet så alt for lang. La oss heller ta en titt tilbake nå, å se hva vi har gjort, og hvor langt vi faktisk har kommet! 

Vi hadde knapt rukket å legge ned den første grunnsteinen i ULO, før vi ble "kastet ut i ilden". Uførereformen kom med brask og bram 1 januar 2015. og med det så kom den ene overraskelsen etter den andre, for oss uføre. Det var få lyspunkter å spore, og mye benektelser å finne hos politikerne. I februar 2015 var vi i ULO ganske uenig med daværende arbeids- og sosialminister Eriksson, som gikk ut i media og påsto at vi i ULO og andre tok helt feil i forhold til at vi hadde tapt. Det førte til avisoverskrifter, bl.a 127.000 uføretapere og "Uføre i økonomisk uføre" , samt "produksjon" av massive dokumenter (eks. Uførereformen i et økonomisk og menneskelig perspektiv ) og mye utregninger, som på saklig vis , beviste fakta. I frustrasjon ble også "et brev til uføre" skrevet, og delt med alle de som var tilknyttet gruppen på facebook. Brevet ble og videresendt til media, men så vidt vi vet ble hverken det brevet, eller dokumentene vi sendte publisert andre steder enn hos oss. 
Heldigvis førte uenigheter og avis-skriverier til at saken fikk nok blest, til at noen politikere ønsket å gå "uførereformens utilsikta tap" mer etter i sømmene. Dermed var det duket for Norges første høringsmøte 17. mars 2015, der også ULO var representert med aktiv deltakelse leder Laila Sandbekk og nestleder Trude Sommer. Et møte som igjen førte til initiativdebatt i Stortinget 7 april 2015. Det var hektisk virksomhet med kommunikasjon mellom ULO og media, samt politikere i perioden mellom høringsmøtet og initiativdebatten, og så avtok stormen utover i april. 
Det begynte vel for flere av oss i ULO å bli klart, etter "denne runden", at her hadde vi begitt oss ut på mye upløyd mark, og at det mest sannsynlig var gode årsaker til at folk tidligere ikke helt hadde hatt suksess med å få igang en organisasjon for uføre, der uføre selv satt "bak rattet". Det ble merkbart at å klare å henge med, slik arbeidsføre gjør, ble en utfordring når helsa ikke egentlig fungerer. Og også det at vi heller ikke hadde mer enn lagt en stein på grunnmuren i selve organisasjonsbyggingen, gjorde jo sitt til at "vi veltet litt av lasset". 


Men, veltet var tross alt ikke så alvorlig, at vi ble satt ut av spill over for lang tid. Og etterhvert begynte ULO å finne sine byggesteiner, for å nå målet om å bli en viktig organisasjon for uføre over hele landet. Sakte men sikkert, ble det hentet steiner, de ble snudd og vendt på, noen ble plassert, for så å måtte byttes ut igjen seinere, da det viste seg at de likevel ikke helt passet inn. Ja, noen og enhver kan jo tenke seg hvordan en skal få til å bygge et hus, på egenhånd, uten å ha tilegnet seg nødvendig kunnskap på forhånd. Det er umulig sier noen, mens andre sier, neida- det tar bare litt lenger tid! 

Nå kan vi jo ikke skrive om dag for dag, eller uke for uke i byggingen av ULO, det vil jo kreve en egen bokutgivelse. Men, i korte trekk har vi jobbet med saker som omfattes av endringer grunnet uførereformen, der vi har henvendt oss til politikere, Storting, regjering, LDO, media osv. om tap og indirekte tap- slik som høyere egenandel for tjenester, barnehage, assistent m.m, i tillegg til forsøk på å styrke honnørrabatt, endre honnørkortet, purre på konsekvensutredning, svart på høring, krevd at uføre skal få tilbake sin rettmessige trygd- selv om de var gift/samboende pr 31.12.14 osv. I tillegg bidrar vi også så langt det lar seg gjøre, når vi mottar henvendelser fra særlig uføre, om spørsmål rundt det å være ufør. 

Vibryross valgte ULO til å motta en flott reklamekampanje på buss!


Utover dette som har med saker direkte å gjøre har vi klart å bygge en solid grunnmur, som har fått inn de viktigste steinene for å bidra til vekst og utvikling i en organisasjon. Vi har hatt landsmøte, valgt styre, vi har deltatt på Arendalsuka, fått på plass ny nettside med egen medlemsportal, fått til en god arbeidsplatform, bygget (og bygger) opp et solid arbeidsteam, fått til en god møteplass for medlemmer, over 5000 følgere på facebook, er igang med dialog med andre organisasjoner, fått på plass regnskap,  m.m. Og kanskje det aller beste vi faktisk har fått til så langt, er et grunnlag for at uføre i Norge, kan sammen kjempe for et verdig liv! 
Og nå, når vi har grunnlaget på plass, er også tiden kommer for å synliggjøre oss mer, og få flere medlemmer, som sammen med oss som alt er med i ULO- kan bidra, slik at vi blir store nok til å få mer tyngde inn mot det store og tunge systemet vi ønsker at uføre skal ha en tydelig plass i. Det er tydelig at flere av ULOs medlemmer ønsker å bidra til dette, og da de tidligere i høst anbefalte ULO til en reklamekampanje som Vibryross, ønsket å dele ut- er det ikke til å komme i fra, at jubelen sto i taket da vi uventet fikk mail fra Vibryross, der de med hyggelig ordlyd, informerte om at vår frivillige organisasjon var valgt ut til å motta 3 måneder med reklame på buss i Vestfold! Det er fantastisk at vi har oppnådd dette, og svært betydningsfullt, fordi vi ikke har økonomi til å kjøpe den type reklame og annonsering. Og som dere ser av bildet, så er altså reklamen ute på veien nå! 

I forbindelse med markeringen av de 2 år ULO har eksistert, ønsker vi å dele ut noen gaver/gavekort til medlemmene våre. Vi har klart, ved hjelp av arbeidsteamets store innsats, å skaffe til veie ganske mange gaver og gavekort. Det er flott å se at det finnes bedrifter som vil være med å sponse litt til frivillige organisasjoner, og 9 januar blir det trukket flere gaver/gavekort. I tillegg fikk vi også mer enn nok gaver/gavekort fra bedrifter, til å kunne ha julekalender med flotte premier!

Vi har fremdeles halv pris ut dette året, når det gjelder nye innmeldinger- og da vil medlemsskapet vare i et år fra registrert innmelding, etter betalingen er registrert inn. Det er viktig at betalingsfristen blir overholdt, for å kunne benytte seg av halvpris-tilbudet. (1 måneds betalingsfrist blir gitt på alle kontingentfakturaer) Nye som gamle kan melde seg på gaver/gavekort HER, og trekningen kan følges i vår facebookgruppe for medlemmer den 9. januar. 

Vi har også noe som heter gavemedlemsskap- der kan de som absolutt ikke har økonomi til å betale kontingenten selv, søke om å motta gavemedlemsskap. Men hvor mange som kan få det, avhenger av hvor mange som bidrar med å gi/betale inn gavemedlemskap. Alle som ønsker, medlemmer eller ikke medlemmer kan velge å gi 300 kr, til kontonr. 1503.64.00657 og skrive gavemedlemskap i meldingsfeltet. Vi distribuerer disse til de som har søkt om gavemedlemsskap. Er det noen som ønsker å gi en gave til ULO, så kan dere bruke samme kontonummer, og skrive "gave, el. støtte e.l i meldingsfeltet" . Vi er takknemlig for alle bidrag, uansett størrelse .
 

Hva kan så du som leser dette innlegget gjøre for å hjelpe?
Vi oppfordrer dere som leser dette å støtte vår sak for å gjøre de uføre mer synlige både i samfunnet generelt, og hos regjering.
Du kan være med på å gjøre vår organisasjon mer synlig, ved å like vår side, ved å dele dette innlegget, ved å snakke om ULO til venner og bekjente, ved å bli medlem i vår organisasjon, da vi trenger flere på laget. Vi vokser sakte men sikkert, men vi trenger deg også. Hos oss er det plass til flere. Ønsker du å gi en gave til ULO, verdsettes dette høyt.
Er du hovedmedlem hos oss, og ønsker å gi litt av dine krefter for å fremme uføres saker, eller bidra i organisasjonsbygging og drift, så nøl ikke med å kontakte styret@ulo.no - vi trenger mange hjelpende hender og hoder, for å kunne styrke uføres rett til et verdig liv. 

ULO er et talerør for de uføretrygdede.

  • Vi står sammen for et verdig liv.
  • Vi kjemper for de uføres rettigheter.
  • Vi kjemper for likeverd i samfunnet.
  • Vi kjemper for å bli hørt.
     

Om du ikke er ufør i dag, så vet man ikke hva morgendagen bringer.
Uførhet kan ramme hvem som helst, ung som gammel, og i hvilket som helst samfunnslag.

Bli med oss å kjempe for at de uføres hverdag skal bli bedre.
Du kan melde deg inn i Uføres Landsorganisasjon, her.

Vi tillater oss å påminne de av våre  medlemmer, som alle har fått tilsendt ny faktura 30/11-16, om at tilbudet om redusert pris gjelder kun til forfallsdato.

Dette gjelder da alle medlemmer som tidligere har fått medlemskort med gyldighet ut 2016. Det betyr at om du hadde meldt deg inn og betalt inn kontingenten innen midten av september 2016, så skal du ha mottatt en faktura 30/11-16, med tilbud om halv pris, pga omlegging av kontingentåret. Tilbudet gjelder ved betaling innen forfall. Om du ikke skulle ha mottatt fakturaen, eller av andre årsaker blir forhindret fra å kunne betale innen gitt frist, setter vi pris på at du sender en mail til medlem@ulo.no