Når trangsynet sitter med makta, forsvinner livsviktige detaljer

Teoriens perfekte tankebilde passer sjeldent med virkeligheten

Teoriens perfekte tankebilde passer sjeldent med virkeligheten

Litt praktisk informasjon, som kanskje burde gå til de høye damer og herrer på det vidunderlige teoretiske makthuset i Oslo... også kalt Stortinget..

Tvillingene Per og Pål løper like fort, over det samme jordet. De er like høye, er like godt trent, veier det samme, har like klær og sko, så de utfører den samme jobben. Jobben er altså å forflytte disse to like store kroppene fremover, i samme farten. Men, så stopper Per etter 30 meter, mens Pål stopper først etter 300 meter. Pål får belønningen, han kom lengst, han må ha utført et langt bedre arbeid enn sin tvillingbror! Det kan alle se! Pål gjorde som forventet av oppdragsgiver- ga alt han hadde (som kravet var, for å få belønning), og får 2 liter vann, og en stor middag, fordi han fortjener det. 

Per får et halvt glass vann, og en tørr brødskive (samt et blikk fra oppdragsgiver, som forteller at du har knapt fortjent det her, men for at han ikke skal stryke med, så må han få så han akkurat overlever), og får beskjed om at når du ikke utfører arbeidet på lik linje med broren din, så kan du heller ikke forvente å få samme belønning. 
Pussig nok er begge to akkurat like slitne, de svetter like mye, de trenger like mye vann, like mye mat etter arbeidsøkten. Hvordan kan det ha seg? De brukte jo den samme styrken (eller energien om du vil) for å løpe? Det så jo alle? Og når Per stoppet opp så fort, da har ikke han gitt alt han hadde!! Da later nok Per som om han svetter og er like sliten, for han har selvsagt ikke utført samme jobben som Pål!! Det er ikke mulig!! 

Eller er det mulig? 
Pål rister på hodet av oppdragsgiver, og spør om ikke de skulle få lik belønning for jobben? Jo, svarer oppdragsgiver, men det er kun du som har utført jobben- du ga alt, det kan alle se, du kom mye lenger! Broren din har sluntret unna!
Pål rister på hodet, og spør sin oppdragsgiver om han ikke har lært matematikk i det hele tatt? Oppdragsgiver bli fornærmet, og truer med å ta fra Pål belønningen. 
Pål bryr seg om sin bror Per, og svarer at du må gjerne ta fra meg belønningen du har gitt meg, selv om det er galskap! Det er fordi du ikke kan matematikk, at du furter og er redd for å dele med min bror, som faktisk har gjort akkurat samme jobben som meg. 
Pål tordner videre til sin oppdragsgiver- Arbeid måles i styrke, også kalt energi, og når tilgjengelig energi er oppbrukt, vil jobben vi fikk beskjed om å utføre stoppe. Vi hadde like mye energi, og brukte opp like mye- men hadde du hatt et snev av de grunnleggende mattekunnskaper en kunne forvente av en person i din såkalt høye stilling, så hadde du jo i det minste ant at Per må ha brukt mye av sin energi til til det vi kaller anergi
Anergi er nemlig den delen av energien som ikke kan nyttegjøres, eller som forsvinner f.eks over i varme. Men i min brors tilfelle er det ikke snakk om at hans energi forsvant i varme, derimot forsvant den i smerter- min bror har faktisk tredje grads forbrenning under begge føttene, og har altså brukt opp akkurat den samme mengde energi som meg. Vi brukte begge 100% av energien vår, som var lik da vi startet jobben med å flytte kroppene våre fremover- og vi fortsatte begge to til energien var brukt opp. Dermed har vi utført jobben vi skulle gjøre, og begge skal selvsagt ha sin belønning for jobben. Ja, han skal sannelig få halvparten av min i tillegg, for jeg kan jobbe igjen i morgen, det kan ikke han. For som du ser måtte han ringe sykebilen, fordi forbrenningsskadene ble verre av jobben han gjorde for deg- så han kan ikke jobbe igjen på flere dager- og må i tillegg betale for mye ekstra medisiner og bandasjer. Jeg derimot kan tjene inn til en ny stor middag i morgen allerede. 

Det var enda godt at tvillingbroren brydde seg om sin bror, ellers hadde jo Per endt ut som fattig, fordi han brant føttene sine i jobben han utførte uken før.. Han burde nok ha sagt nei til jobben han fikk, da han skulle løpe over jordet sammen med broren sin- men han var sulten, for på NAV fikk han beskjed om at det var 8 ukers ventetid for å få penger til mat, da han spurte høflig om hjelp etter å ha reddet to barn over et brennende gulv... 

Alle har dessverre ikke en tvillingbror som Pål.. Det er nok langt flere som sitter alene igjen med oppdragsgiveren, og må klare seg med smulene..

Noen refleksjoner fra Laila Sandbekk, leder. 
Om noen ønsker, så kan denne kopieres og deles offentlig med ref. til mitt navn.